Duurzaam, kleurvast en kwaliteitsvol

Een kleiklinker is een aantrekkelijk en duurzaam materiaal. Hij is kleurecht, slijtvast en vorstbestendig, en gaat gemiddeld 125 jaar mee. Ze geven cachet aan uw project en bieden veel mogelijkheden. Je kan ze bovendien heel erg goed combineren met natuursteen en grind. Zeker een aanrader.

Enkele uitzonderlijke kwaliteiten op een rijtje:

  • Lage wateropname
  • Kleine toleranties op de afmetingen
  • Strenge eisen voor vorst/dooi-weerstand
  • Hoge buigsterkte
  • Grote glijweerstand
  • Grote weerstand tegen afslijting

Diversiteit aan kleuren, formaten en texturen

Op het vlak van productie van kleiklinkers zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. Daardoor is er een zeer breed aanbod aan kleuren is verkrijgbaar; afhankelijk van het productieproces kunnen ook verschillende oppervlaktestructuren of nabehandelingen toegepast worden. Daarnaast moet nog de keuze gemaakt worden in welk formaat ze uitgevoerd worden en in welk verband ze geplaatst worden. Door het combineren van verschillende kleuren of formaten kan je origineel uit de hoek komen.

Kleurvast

Kleiklinkers zijn volledig vrij van kleurstoffen. Ze worden door en door in de massa gekleurd en zijn bijgevolg 100% kleurvast. Doordat de kleur erin gebakken wordt, gaat bij kleiklinkers de oorspronkelijke kleur nooit verloren, ook niet wanneer ze na enkele jaren een aantrekkelijke patine of verwering vertonen.

Lange levensduur

Kleiklinkers worden zeer lang en op een zeer hoge temperatuur (1.100 à 1.200 °C ) en langer gebakken. Dat maakt ze prima bestand tegen extreme vorst, druk, slijtage en agressieve stoffen zoals strooizout en reinigingsproducten. De gemiddelde levensduur van kleiklinkers wordt geraamd op 125 jaar. Dat maakt je investering extra de moeite waard.

Flexibele verharding

Bestratingen in kleiklinkers worden vaak toegepast voor organische legpatronen. Ze lenen zich er uitstekend voor.
Moet een deel van de verharding worden opgebroken en terug gelegd? Dat kan…

Duurzaam(ste) bestratingsmateriaal

Kleiklinkers bestaan voor 100% uit natuurlijke mineralen, grondstoffen van eigen bodem die onbeperkt voorradig zijn. Daardoor zijn ze bijzonder duurzaam. Eenmaal ze het bakproces hebben doorstaan, zijn ze bovendien gehard voor een langdurig bestaan waarin hun natuurlijke kleur ten volle behouden blijft en door hun verwering zelfs nog mooier wordt. Vandaar dat kleiklinkers vaak opnieuw worden gebruikt.

Grondstoffen

Kleiklinkers worden gemaakt van 100% natuurlijke mineralen (voornamelijk klei). Ze bevatten geen schadelijke elementen voor het milieu.

Klei is in bepaalde rivieromgevingen een onbeperkt voorradige grondstof. Ook op andere locaties is klei een quasi onuitputtelijke grondstof. Dat maakt klei in hernieuwbaarheid vergelijkbaar met wind- en zonne-energie.

Wat in de uiterwaarden – het gebied tussen rivier en rivierdijk – aan klei wordt weggehaald om er kleiklinkers, bakstenen en kleidakpannen van te maken, wordt door de rivier weer aangevuld. Die verhouding is over langere tijd gemeten ongeveer 1 op 1. Wanneer de kleiontginning op een even verantwoorde wijze blijft gebeuren, kan in de toekomst het evenwicht tussen de productie van keramische productie enerzijds en de afzetting van klei door de Maas en de Rijn anderzijds blijven bestaan.

Daarnaast worden de grondstoffen nodig voor de productie van kleiklinkers voor het overgrote deel lokaal ontgonnen. De lokale ontginning, productie en verwerking zorgen voor een lage milieukost van het transport en bijgevolg een lage ecologische totaalimpact. Doordat de meeste fabrieken langs een rivier liggen, wordt ook heel wat transport over water voorzien.

Productie

Binnen één productie ontstaan er krachtige natuurlijke kleurverschillen vanwege het gereduceerde bakproces. Deze nuances komen voor tussen de verschillende stenen en op de zijden onderling.

Levensduur – hergebruik

Hun kleurvastheid, samen met hun mooie veroudering, hun hoge weerstand tegen slijtage en het feit dat ze gemakkelijk kunnen worden opgebroken, maken kleiklinkers prima geschikt voor hergebruik. De lange levensduur zorgt voor een duurzaam bouwmateriaal. De initiële impact kan als het ware gespreid worden over meer dan 100 levensjaren.

Vormvast – slijtvast

Kleiklinkers worden gemaakt door klei onder druk in bakvormen te persen, te laten drogen en vervolgens te bakken in ofwel computergestuurde ofwel veldbrandovens. De maatvastheid van kleiklinkers hangt voor een groot deel af van het soort oven dat wordt gebruikt. De meeste kleiklinkers worden tegenwoordig gebakken in moderne tunnelovens, en hebben daardoor een vergelijkbare maatvastheid als betonproducten. Als kleiklinkers in een vlamoven worden gebakken, kunnen er kleine onregelmatigheden optreden, maar net dat bepaalt de charme van dit type kleiklinkers.

Kleiklinkers bestaan uit volle keramiek met zeer lage porositeit. Hierdoor zijn ze zeer hard en bijgevolg ook zeer slijtvast. Enkel de bezanding op het oppervlak kan door gebruik verdwijnen, maar de massa zelf verweert niet. De kleiklinkers slijten dus niet tijdens de gebruiksfase.

Onderhoudsvriendelijk

Kleiklinkers zijn bestand tegen uitzonderlijke omstandigheden. Een eenmalige onderhoudsbeurt per jaar volstaat om er zo goed als nieuw uit te zien. Bovendien is keramiek vrij resistent tegen agressoren en mogen alle reguliere poetsmiddelen gebruikt worden.

Mosvorming komt voor bij zowel keramische als bij betonklinkers, vooral op plaatsen waar weinig zon komt. Hoe ruwer en onregelmatiger de klinkers, hoe groter dat risico. In principe is mosvorming louter een esthetisch probleem. Daarenboven is de vervuiling ter hoogte van de voegen maatgevend ten opzichte van de vervuiling van het klinkeroppervlak zelf.

Vandemoortele

Ben je op zoek naar stenen met een puur en handmade karakter? In het gamma Ancienne Belgique van Vandemoortele vind je zeker je gading.

Binnen één productie ontstaan er krachtige natuurlijke kleurverschillen vanwege het gereduceerde bakproces. Deze nuances komen voor tussen de verschillende stenen en op de zijden onderling.

Samen met de handmatige verwerking tijdens het productieproces maakt dit elke steen uniek.

Zo verkrijgen ze hun ruwe contouren en vertonen ze sporen van deze manuele handelingen.  Ook de aanwezige brandvlekken worden op authentieke wijze bekomen door het strooien van kolen.

Het resultaat is een krachtig, genuanceerd en heel natuurlijk beeld.

Wienerberger

Authentica
Voor een sfeervolle bestrating van wegen, pleinen, parken en tuinen, biedt dit gamma Hollandse kleiklinkers een assortiment gebakken straatstenen.
Dankzij het authentiek vlamovenbakprocédé en hun verweerd karakter, hebben deze getrommelde of ongetrommelde kleiklinkers het uitzicht van echte Hollandse recuperatiekleiklinkers.

Oud Hollands
Dit gamma getrommelde Hollandse kleiklinkers haalt zijn roots in de pittoreske Hollandse dorpjes. Deze reeks straalt authenticiteit en gezelligheid uit. Het geeft uw tuin een klassevolle, rustieke uitstraling.

Arte
Een eigentijdse reeks ongetrommelde kleiklinkers die uw eigenheid respecteert. Laat uw inspiratie de vrije loop. Want u kiest uit een kleurenpallet en een brede waaier van vormen. En u combineert naar hartelust.

Crea
Een trendy reeks met karakter, afgestemd op uw persoonlijkheid. Geef uw creativiteit alle ruimte. Kies uit het aantrekkelijke kleurenpalet en de veelvoud aan vormen. Creëer volgens uw inspiratie. Deze ongetrommelde en op aanvraag getrommelde kleiklinkers komen het best tot hun recht in een moderne architectuur.

Hortus
Deze straatstenen in gebakken aarde zijn bijzonder geschikt voor plaatsing op kant. Zowel kleur als formaat geven deze tuinklinker een authentiek karakter waardoor elk tuinpaadje of terras er zoveel mooier komt bij te liggen.

Trendline
Nooit was de gekende duurzaamheid en topkwaliteit van kleiklinkers zo voordelig. Wie de stijl en klasse van zijn woning wil vertalen naar de buitenomgeving, heeft met Trendline de perfecte partner gevonden. Deze kleiklinkers zijn toepasbaar voor de aanleg van een oprit, terras, tuinpad,…

Scala
Deze Duitse hoog-kwalitatieve klinkers zijn geproduceerd volgens het strengpersprocédé in een kleurenpalet dat harmonieert met de natuur. Vele toepassingen voor deze klinkers zijn winkelcentra, straten, voetpaden, parken, pleinen, dijken, opritten en terrassen.

Penter
Een eigentijds gamma strak ogende kleiklinkers die zich bijzonder goed lenen voor grote vlakken en bestratingsprojecten. Penter laat een tijdloze, hedendaagse architectuur toe bij de duurzame aanleg van grote tuinen, wegen, pleinen en parken.